Istoric

La 1 septembrie 1966 in sectorul 3 din Bucuresti, a intrat in functiune o noua unitate de invatamant – Scoala Generala Nr.78.

Infiintarea unei noi scoli in cartierul “23 August” era reclamata de suprapopularea scolara de la unitatile de invatamant nr. 55 si 67. Numarul mare de elevi carora unitatile scolare de mai sus nu le mai putea face fata, a fost deteminat de exodul rural, specific perioadei 1960-1965, cand procesul de industrializare care a avut loc in zona scolii noastre necesita cat mai multa forta de munca.

Desi s-a propus ca Scoala Nr. 78 sa se infiinteze in 1961, s-a refuzat de fiecare data pe motivul lipsei de fonduri necesare investitiei respective.

La inceputul anului 1966 – Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a reusit sa obtina autorizatia de constructie si la 15 mai 1966 se deschide santierul.

Cladirea Scolii Nr. 78 a fost construita pe un teren – fosta livada, propietatea unui ofiter in rezerva aflat la o varsta foarte inaintata. Constructorul a lasat o parte din livada netaiata, aceasta formand o frumoasa gradina de trandafiri si pomi fructiferi ce da scolii multa frumusete si culoare. Incheirea lucrarilor de constructie si dotarea cu mobilier nou si modern, aparatura didactica pentru laboratoare si pentru procesul de invatamant la clase a avut loc cu cateva zile inaintea deschiderii anului de invatamant – 15 septembrie 1966. Astfel, cladirea Scolii Nr. 78 a fost construita in aproximativ 3 luni de zile.

Anul scolar a inceput cu un efectiv de 616 elevi, transferati de la scolile nr. 55 si 67 si cu un colectiv de 25 de cadre didactice, transferate de asemenea din aceleasi unitati scolare. Colectivul de conducere a fost alcatuit din proferoara Catalin Ana – director si invatatoarea Cristea Elisabeta – director adjunct.

Doamna Catalin Ana – profesoara de geografie a condus scoala pana in anul 1988 – 1 septembrie, data pensionarii cu o intrerupere de 10 luni: august 1980-mai 1981, perioada in care scoala a fost condusa de doamna Buca Valeria, profesoara de limba si literature romana. De la 1 septembrie 1988 si pana in prezent, directorul scolii este profesoara de matematica Aurelia Manache.

In activitatea desfasurata de-a lungul anilor s-a acordat permanent o atentie deosebita si in egala masura atat calitatii muncii la clasa cat si activitatilor in afara clasei si a scolii in vederea unei bune pregatiri a elevilor. Astfel, privind retrospective, foarte multi absolventi ai Scolii nr. 78 au devenit personalitati in domeniul stiintei, culturii si invatamantului universitar. Amintim mai jos pe cativa dintre absolventii nostrii:

– Zaharia Alexandru- fost membru al lotului olimpic de matematica la Liceul “Mihai Viteazul”, absolvent al Facultatii de Matematica, cercetator la Institutul de Matematica, actualmente professor universitar la Montreal, Canada.

– Nedelcu Angelica- asistent la Institutul de Medicina si Farmacie- Facultatea de Farmacie Bucuresti.

– Draghici Claudia- lector la Academia de Arte Plastice “Nicolae Grigoresc”.

Un mare numar de levi au imbratisat meseria de inginer in diferite domenii economice, medici, economisti, profesori, educatori, invatatori, tehnicieni dar si muncitori de inalta calificare.

Rezultatele de exceptie au fost obtinute in cadrul activitatilor desfasurate in afara scolii, in cadrul concursurilor sportive, festivalurilor cultural-artistice, olimpiadelor scolare, in colaborare cu muzee si alte institutii.

Elevii Scolii nr. 78 au participat la intalniri cu mari personalitati din domeniul stiintei, culturii, actiuni imortalizate in numeroase albume ce raman marturia unor actiuni cu o mare forta in formarea elevilor nostrii.

Printre personalitatile care au fost oaspetii scolii noastre, amintim:

– Eugenia Moldoveanu si Florin Diaconescu- primi solisti ai Operei Romane;

– Popescu Aurelia Gorj- doctor docent, directorul Muzeului de Istorie Naturala “Grigore Antipa”;

– Petre Ghelmez- poet, Vasile Poenaru- poet si professor al scolii;

– Baciu Florin- fost elev, explorator in Antartica, care a organizat si o expozitie la nivelul scolii cu fotografii din “Continentul Alb”, cu ocazia anifersarii a 30 de ani de la infiintarea scolii, in 1996.

In anul scolar 2014-2015 Scoala Gimnaziala Nr. 78 a fost complet reabilitata si dotata cu aparatura tehnica moderna – fiecare clasa beneficiind de video proiector, conexiune la internet, precum si sonorizare. Salile de clasa au fost dotate cu mobilier modular .